Pakkasten sukuseuran perustamiskokous pidettiin Jyväskylässä 1994 ja sukuseuran sukuseuran perustamisasiakirja kirjattiin jätetyksi oikeusministeriöön 23.9.1994. Sukuseuran jäsenmäärä on vaihdellut, mutta viime vuosina se on vakiintunut n. 400 henkeen. Sukuseura ja sen jäsenet ovat julkaisseet vuosien aikana useita Pakkasia koskevia sukukirjoja ja muita painotuotteita sekä tuottaneet korkeatasoista musiikkia. Sukuseuran toimintaa vuoteen 2009 asti on kuvattu tarkemmin Sukuseuran 15 v historiikkissa. Uudemmat tapahtumat ovat sukutapahtumat välilehdellä.

Sukuseuran tarkoituksena on selvittää Pakkasten sukuhaarojen vaiheita ja historiaa, vaalia suvun perinteitä ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta jäsentensä keskuudessa Sukuseuran säännöissä on määritelty tarkemmin seuran toimintatavoista. Sukuseura valitsee sukuneuvoston, jonka toimikausi on kahden sukukokouksen välinen aika. Sukuneuvosto toimii sukuseuran hallituksena ja toteuttaa sukuseuran hyväksymää toimintasuunnitelmaa. Sukuneuvosto on kokoontunut yleensä 2-3 kertaa vuodessa.
Tärkeimmät toimintamuodot:
- järjestää kokouksia, sukupäiviä, retkiä ja muita tilaisuuksia
- kerätä, luetteloida, arkistoida sukuun liittyvää tietoutta ja esineistöä sekä saattaa ne suvun tietoon harjoittamalla tarkoitusta edistävää julkaisu- ja muuta toimintaa
- tehdä, tutkia ja ylläpitää luetteloita suvun ja seuran jäsenistä
Sukuseuran organisaatio
Sukuseuran toimintasuunnitelma v.2022-2025
Sukuseuran toimintakertomus v.2022
Vaakuna
Sukuseuran vaakunan on suunnitellut Veli-Pekka Pakkanen ja piirtänyt Harri Rantanen 1995. Harri Rantanen on saanut Ylöjärven kaupungin vuoden 2020 kulttuuripalkinnon. Harri on tehnyt mm. presidenttien Tarja Halosen ja Martti Ahtisaaren vaakunat. Tasavallan presidentin uuden lipun, Hätäkeskuksen vaakunan ja virka-asematunnukset, Sisäasiainministeriön Pelastustoimen viranomaistunnukset.
Sukuseuran vaakunan hopeansinisessä kilvessä vuorovärein kaksi toisiaan vastaan iskevää käsivartta, joista oikea on haarniskoitu ja pitelee miekkaa, vasen on panssaroitu ja pitelee paljaassa kädessään käyrää sapelia. Kaksi tyviöstä esiin työntyvää kuokkaa ovat vuorovärein. Aseiden kahvat ja haarniskan liitosvanteet ovat kultaa. Pistokypärän peite on sininen, peitteen vuori hopeaa, lakipunos hopeaa ja sinistä. Kypärän koristeena on hopeinen lumikide. Kallistetulla kilvellä kunnioitetaan esivanhempia. Vaakuna on Suomen Heraldisen Seuran vaakunarekisterissä numerolla 656.
Aiheen perustelu: Keski- ja Laatokan Karjalasta lähtenyt maanviljelijäsuku. Keskeltä jaetut vuorovärit ja käsivarret viittaavat rajan takaiseen luovutettuun Karjalan alueeseen, kuokat maanviljelykseen. Kypärän koriste ja värit viittaavat sukunimeen Pakkanen.
Pakkasten laulu
Kauko Pakkanen on tehnyt sanat Pakkasten lauluun, johon on tehty kaksikin sovitusta