Pakkaset Kuressaarella 1-3.9.2017

Pakkasten kesämatka suuntautui tällä kertaa Saarenmaan pääkaupunkiin Kuressaarelle. Kaupungin nimi tullee kurjista, joita nähtiinkin matkan aikana runsaasti pelloilla. Viro valikoitui matkakohteeksi viime vuonna pikkujouluissa, jossa se äänestettiin selkeästi suosituimmaksi vaihtoehdoksi ja meitä osallistujia tuli lopulta 38 henkeä. Matka alkoi osalla hyvin aikaisin perjantaina aamulla, kun bussi lähti keräämään Pakkasia Haminasta Helsinkiin, jossa loputkin osallistujat nousivat Tallinnan laivaan. Sieltä suuntasimme Virtsuun, josta lautalla Kuivastuun ja edelleen bussilla hotelliimme Arensburg Boutique hotel & Spa:han, jonne saavuimme myöhään iltapäivällä. Hotellissa vietettiin yhteinen illallinen ja kokeiltiin arpaonnea perinteisissä arpajaisissa ja onnihan oli suosiollinen monille. Sukuseura onnitteli illallisella vasta vihittyjä Tuomasta ja Moonaa, joille matka oli ensimmäinen yhteinen sukuseuran matka. Ilta oli kaunis ja osa kävi vielä tutustumassa illan pimentämään kaupunkiin. Lauantaina aamulla lähes kaikki osallistuivat opastetulle kaupunkikierrokselle, jonka aikana oppaamme Linda Liivamägi kertoi kaupungin historiasta ja nykyajasta ja monia muitakin tarinoita kaupungista. Tärkein nähtävyys oli Piispanlinna, joka on ainut hyvin säilynyt keskiaikainen linnoitus Baltiassa. Linnaa ympäröivä puistokin oli näkemisen arvoinen, mutta kaupungissa oli paljon muitakin kiinnostavia kohteita. Opaskierroksen jälkeen alkoi vapaa-aika ja Pakkaset hajaantuivat ympäri kaupunkia ja kauemmaksikin. Osa hyödynsi kylpylähotellimme hoitoja ja allasosastoa. Syksyinen sää oli harmi kyllä sateinen koko päivän. Sunnuntaina aamulla aloitimme paluumatkan samaa reittiä pitkin ja Reetta hauskutti meitä jutuillaan bussimatkan aikana. Tallinnassa kävimme täydentämässä tuliaisvarastoja ja kovassa tuulessa huojuvalla lautalla syötiin yhteinen päivällinen. Viimeiset pääsivät kotiin vasta myöhään yöllä. Matkasta jäi monenlaista muisteltavaa Pakkasille.