20 -vuotisjuhlakokous Jyväskylässä 19.–20.9.2015

Plastiikkakirurgi Matti Pakkanen pitämässä juhlapuhetta
Sukuseuran pj Raimo Pakkanen kertomassa DNA -menetelmien käytöstä sukututkimuksessa

Pakkasten sukutapaaminen Jyväskylässä 19.–20.9.2015

Pakkasten sukuseura kokoontui 20-vuotissukujuhlan merkeissä Hotelli Cumuluksessa Jyväskylässä. Tapaaminen aloitettiin hiljaisella hetkellä suvun viime vuosina poisnukkuneiden muistoksi. Sukutapaamistilaisuuden juontajana toimi Leena Pakkanen ja tervehdyssanat lausui sukuseuran puheenjohtaja Raimo Pakkanen. Aluksi laulettiin yhteislauluina perinteisiä karjalaisia lauluja Nina Pakkasen säestyksellä.

Juhlapuheen piti plastiikkakirurgian erikoislääkäri Matti Pakkanen. Hän pohti puheessaan sukuseuratoiminnan ja oman taustansa tuntemisen merkitystä elämässä. Karjalaisuuteen kuuluu yhdessä tekeminen ja toisista välittäminen ja huolenpito, jolloin suvusta voi tulla ihmiselle suojaverkko. Karjalaisistakin monet ovat joutuneet pakenemaan sotaa ja evakkona ollessa suvulla on ollut erityistä merkitystä uusissa olosuhteissa ja uusilla sijoituspaikkakunnilla. Sosiaaliturvan kehittyessä sukusiteet saattavat höltyä, mikä johtaa siihen, että ei oteta enää vastuuta suvun vanhusten selviämisestä, vaan oletetaan yhteiskunnan hoitavan sen. Matti Pakkanen esitti, että sukuseura voisi kokoontumisten ym. yhteisten tapahtumien järjestämisen lisäksi ottaa tavoitteekseen suvun nuorten, mahdollisesti syrjäytyneiden auttamisen sekä toiseksi Suomeen tulevien pakolaisten auttamisen uuteen maahan kotouttamisessa.

Raimo Pakkanen kertoi DNA-tutkimuksen merkityksestä sukututkimuksessa. DNA-testien menetelmät ovat kehittyneet ja hinnat laskeneet 100–600 euroon testiä kohden. Perinteinen sukututkimus perustuu kirjallisiin dokumentteihin, kirkonkirjoihin ym., jolloin saadaan tarkkaa tietoa henkilöistä kuten syntymäajat ja sukulaisuussuhteet. DNA-tutkimuksissa taas tutkitaan geneettistä sukupuuta, jolloin perimässä tapahtuneiden muutosten aikaväli voi olla useita sukupolvia ja voidaan selvittää aika- ja paikkatietoa ja muuttoreittejä. Dna-testeillä voidaan saada tietoa jopa 100 000 vuoden takaisista muutoksista isä- ja äitilinjoja seuraamalla.

Matti Pakkanen sai huomionosoituksena Karjalan viirin sekä sukuseuran T-paidan.

Iltapäiväkahvin jälkeen Leena Pakkanen esitteli uunituoreen sukukirjan Pakallinen Pakkasii. Kirja sisältää yli 50 tarinaa yksittäisistä suvun jäsenistä sekä muutamasta sisarussarjasta. Kirjatyöryhmässä ovat olleet mukana Tea Itkonen, Leena Pakkanen, Raimo Pakkanen, Maire Pakkanen, Anja Siltala, Nina Ihalainen sekä Maiju Laitanen. Kirjassa on monipuolisesti edustettuina eri sukuhaaroihin kuuluvia suvun jäseniä ja erilaisia elämäntarinoita. Sukuun kuuluu runsaasti esimerkiksi yrittäjiä, tieteen edustajia, kirjailijoita, opettajia ja esiintyviä taiteilijoita.

Veijo Pakkanen on julkaissut sukukirjan Suistamon Pakkasista vuosikymmenten tiedon keruun tuloksena ja runsaan valokuvamateriaalin kera.

Tilaisuuden lopussa huomionosoituksina jaettiin puumerkkilevykkeet Tea Itkoselle kirjan ideasta sekä sukuseuran hyväksi järjestetyistä konserteista Nina Pakkaselle, Reetta Haavistolle ja Antti Pakkaselle. Sukukirjan kirjatoimikunnan jäsenet palkittiin sukukirjalla.

Liisa Pakkanen muisteli edesmennyttä isäänsä ja sukuseuran perustajaa Jorma Pakkasta ja kertoi isänsä elämänvaiheista sekä perheensä elämästä. Eero Pakkanen käytti puheenvuoron ja kertoi olleensa mukana kaikissa kahdessakymmenessä sukukokouksessa. Ahti Pakkanen lauloi Nina Pakkasen säestämänä Pakkasten laulun. Lopuksi suoritettiin perinteisten arpajaisten arvonta, jossa oli kymmeniä palkintoja.

Tilaisuuteen osallistui reilut 90 suvun edustajaa ja lauantai huipentui Jyväskylän kaupunginteatterin Prinsessa Ruusunen -esitykseen.

Sunnuntaina oli juhlavuosikokous 36 sukuseuraan kuuluvan henkilön voimalla. Esityslistan mukaisesti käytiin läpi edellisten vuosien toimintakertomukset, tilinpäätökset ja toimintasuunnitelma vuosille 2015–2018. Jäsenmaksut säilyvät ennallaan. Uuteen sukuneuvostoon valittiin Raimo Pakkanen puheenjohtajaksi ja Tuula Dahlström varapuheenjohtajaksi sekä muiksi jäseniksi jatkamaan Marja Hannikainen, Leena Pakkanen, Maire Pakkanen, Anja Siltala, Walo Pakkanen ja Veijo Pakkanen sekä uusiksi jäseniksi Maija Pakkanen ja Tuija Ijäs.

Henkilökohtaisesti kiitän luottamuksesta sukuneuvoston jäseneksi valitsemisesta ja odotan innolla tulevia kokouksia ja muita sukuseuran tapahtumia. Raikasta ja aurinkoista alkusyksyä!

Tuija Ijäs, Miehikkälän Pakkaset